maandag 15 februari 2010

eBookreader tekst


Omdat de link niet lukt volgt hieronder het hele verhaal:

Het is een vaak terugkerende vraag op ons forum: “De ontwikkelingen gaan zo hard; doe ik er wel verstandig aan om nu een ereader aan te schaffen, of is het beter om toch even te wachten?”. Om antwoord te geven op die vraag, moet je bij jezelf te rade gaan wat voor soort lezer je bent en waar je de ereader precies voor wilt gaan gebruiken.

De ontwikkelingen op het gebied van ereaders gaan momenteel razendsnel. Bijna wekelijks worden er nieuwe modellen geïntroduceerd of andere schermtechnologieën aangekondigd. Veel potentiële digitale lezers zien door de bomen het bos niet meer en vragen zich af of ze misschien niet beter kunnen wachten met de aanschaf van een ereader.

Het is eigenlijk zet zoals met computers; wat je vandaag koopt, is morgen al verouderd. Eén ding weet je zeker: in de toekomst krijg je hoe dan ook meer bang for your buck. Grotere schermen of zelfs schermen met kleur, meer geheugen, draadloze connectiviteit in plaats van geklooi met een kabeltje: het komt er allemaal aan, is het niet vandaag, dan is het wel volgende week, of volgende maand, of volgend jaar.

Natuurlijk kun je wachten tot je een ons weegt, maar probeer eerst eens antwoord te geven op de vraag wat het beoogde gebruik is van je ereader: Wil je er gewoon digitale romans, thrillers of andere fictie op lezen, dan kun je met de meeste vijf inch of zes inch eInk readers prima uit de voeten. De meeste apparaten doen lekker lang met één batterijlading, en wifi of 3G is echt geen absolute noodzaak als je twee of drie keer per maand wat nieuwe ebooks op je reader zet. Een zwart/wit scherm voldoet bovendien prima voor de weergave van de meeste digitale boeken.

Wil je naast ebooks ook digitale kranten gaan lezen (bijvoorbeeld de NRC ePaper), waarbij je je reader dus vaker moet ‘opladen’ met nieuwe content, dan is draadloze connectiviteit toch wel aan te bevelen. Kijk dan eens naar de ereaders uit de categorie ‘wireless’. Sommige van deze ereaders bevatten ook basale webbrowsers, maar stel je daar niet teveel bij voor.

Als je naast ebooks ook zakelijke (pdf) documenten of studieboeken wilt kunnen lezen, dan ontkom je eigenlijk niet aan een ereader met een wat groter scherm: minstens met een diagonaal van acht inch, of zelfs tien inch. Deze apparaten zijn echter nog wel kostbaar, en die prijzen zullen niet heel snel dalen gelet op de relatief kleine markt voor grotere readers.

Voor wie niet wil investeren in een apparaat dat voornamelijk bedoeld is voor de weergave van statische boeken, documenten of afbeeldingen in zwart/wit zit er eigenlijk maar één ding op: een smartphone of een tablet. Daar kun je meestal heel aardig van lezen (let wel op met beveiligde ebooks, die kun je lang niet altijd openen) en je kunt er ook video op afspelen of ermee het web op. Maar ze hebben als nadeel dat ze niet zo lang doen met één batterijlading en dat het scherm toch wel vermoeiend is om lang van te lezen.

Wil je ook die nadelen omzeilen, en zoek je een apparaat waar je werkelijk alles op kunt, dan kun je toch het beste nog even wachten tot er tablets op de markt komen welke gebruik maken van nieuwe schermtechnologieën, die bewegende full color beelden kunnen weergeven maar toch zuinig omspringen met energie. Op internet doen de wildste geruchten de ronde over de iSlate van Apple, maar ook hiervoor geldt: eerst zien, dan geloven...
Bron: ereader.nl

Blogarchief