maandag 31 mei 2010

Even iets anders

Zojuist 2 plaatsen gereserveerd voor een concert in de Tolhuistuin op 28 augustus in Amsterdam van Milow.

Alvast een voorproefje:

Reacties op TNO rapport over eBooks

Voor het hele rapport zie mijn blogbijdrage van 30 april j.l.

Francising en Formuleorganisatie

Maandagochtend, eigenlijk een ochtend om de weekendrommel in huis op te ruimen. Maar op bibliotheek 2.0 kom ik zoals gewoonlijk zoveel wetenswaardigheden tegen dat ik tijd te kort kom. Zo kwam ik een nieuwsbrief tegen van Wim Keizer die zoveel nieuws bevat over veel interessante dingen (Special franchising en Formuleorganisatie,
Nationale informatie-infra-structuur: hoe is de stand?,reactie op TNO-onderzoek naar eBooks,nog meer over eBooks, functiewaardering, HRM,over het beleidsplan van het sectorinstituut enz. enz.) die nu spelen in bibliotheekland dat ik de link doorgeef via deze blogbijdrage. Voor wie alles wil lezen: klik op de groene hoofdtitel.

Spotify in de bibliotheek?

Dit blog kwam ik tegen op bibliotheek 2.0.Wordt streaming de toekomst?
Omdat het nieuwe deuren opent zet ik het om te onthouden in mijn blog.

Muziek & de bibliotheekSpotify in de bibliotheek?
Spotify in de bibliotheek!
Gepost in Spotify, muziekweb, streaming door Jeroen de Boer op mei 6, 2010


Als het aan mij ligt is het een retorische vraag, Spotify in de bibliotheek? De dienst wordt 18 mei in Nederland gelanceerd, waarmee de internationale rechtenbarriere eindelijk opgeheven lijkt. Bibliotheken zouden hun aanbod van streaming muziek gigantisch kunnen uitbreiden wanneer zij een samenwerking met Spotify aangaan. Zij zouden wat mij betreft een overeenkomst moeten sluiten waarmee zij voor haar leden een premiumaccount beschikbaar heeft. Omdat een relatief klein deel van de Spotify-gebruikers heeft gekozen voor deze betaalde variant kan de bibliotheek zich hiermee onderscheiden. En aangezien bibliotheken zich de taak hebben toegeeigend burgers de weg te wijzen in het digitale oerwoud behoort een introductie tot streaming muziekdiensten daar ook toe. Voor Spotify betekent het dat zij haar luisteraarspotentieel eenvoudig kan uitbreiden.

Het streamingaanbod zou zowel voor thuis- als bibliotheekgebruik beschikbaar moeten zijn. Ik zou het laatste prefereren, al was het alleen maar omdat het bibliotheken dwingt na te denken over het inrichten van prettige luisterplekken, wat weer aansluit bij het beleefconcept. De Spotify-catalogus zou, waar nodig, aangevuld moeten worden met de gedigitaliseerde collectie van de Centrale Discotheek Rotterdam, of in ieder geval met verwijzingen naar het te lenen exemplaar. Datzelfde geldt voor de collecties bij de afzonderlijke bibliotheken. Een klant die luistert naar een bepaald album krijgt, mits toepasselijk, informatie over waar het betreffende album te downloaden cq te lenen is. Via de Aquabrowsers functioneert dit overigens al waar het de collecties van locale bibliotheken en de CDR betreft, bijvoorbeeld bij mijn bibliotheek.

In technisch opzicht lijkt er dus geen blokkade te liggen. Het enige wat er zou moeten gebeuren is dat de bibliotheken met Spotify om tafel gaan om afspraken te maken. Een inkopper als het aan mij ligt, maar misschien ben ik wel naief.

Blogarchief