maandag 14 juni 2010

pasgeboren muisje of onderschatten van wat er nu al gebeurt?

Afgelopen weekend las ik de 2 berichtjes hieronder in de krant.
In een bericht is sprake van het illegaal dowmloaden van eBooks. Ook ik heb vind het schokkend dat het illegaal downloaden van eBooks nu al geen enkel probleem meer is. Van de 200.00 eBooks kan driekwart al illegaal gedownload worden. In de bibliotheek komen klanten mij heel gemoedereerd vertellen dat die ePortal voor het lenen van eBooks van de bibliotheek helemaal geen zin heeft. Een klant had een eReader gekocht en het was geen enkel probleem om de toptien gratis te downloaden. Ik heb geantwoord dat ik de boekwinkel niet inga en zonder te betalen wegloop. Maar ja, dat zag ik toch maar verkeerd.

Zou het tij nog te keren zijn?

Lees hieronder de berichtjes:
Doemprofeet Sony: over 5 jaar is het papieren boek weg...

Elektronica-gigant Sony voorspelt dat e-books binnen vijf jaar beter zullen verkopen dan papieren boeken.

Sony baseert zich op de ontwikkelingen die zich eerder in de muziekindustrie en de fotografie hebben voorgedaan. Dat de dood van het papieren boek voor Sony ondertussen niet per se de dood van de literatuur betekent, blijkt uit het feit dat de profetie werd gedaan tijdens de bekendmaking van een nieuwe literaire prijs: de Dylan Thomas Prize, de Sony Reader Award voor schrijvers zonder uitgever. Op de profetie is nogal lacherig gereageerd door de redactie van de literaire bijlage van de New York Times (TJ)

... maar hier blijft het e-book een pasgeboren muisje.

Het aantal verkochte e-books in Nederland stijgt. In de eerste vier maanden van 2010 werden er 100.000 verkocht, bijna even veel als in heel 2009. Daarnaast gingen er in de afgelopen 8 maanden 50.000 e-readers over de toonbank, zo blijkt uit cijfers die GfK Retail and Technology vorige week presenteerde tijdens een seminar over e-reading gaf. Toch blijft dit aantal minimaal ten opzichte van het aantal verkochte papieren boeken, 14,5 miljoen in het eerste kwartaal van dit jaar. Podium-uitgever Joost Nijsen stelde zich daarom tijdens het seminar sceptisch op. Hij zei te overwegen de enkele door hem uitgegeven e-books, zoals Komt een vrouw bij de dokter van Kluun uit de handel te nemen. Ik zeg niet dat er geen toekomst is voor digitaal lezen, maar van een heel klein, pasgeboren muisje werd wel een heel grote olifant gemaakt, aldus Nijsen in een interview met Boekblad. Er is nog te veel onduidelijk over de marktomvang en de beveiliging om er zo snel in mee te gaan.

Nijsen vindt de cijfers over het aandeel illegale downloads binnen de totale verkoop van e-books schokkend. GfK verwacht dat er in 2010 ongeveer 200.000 e-books gedownload zullen worden, waarvan zon driekwart illegaal. Volgens Nijsen is de e-reader daarom geen lang leven beschoren. Hij verwacht meer van de iPad en de iPhone, multifunctionele apparaten waarmee ook boeken kunnen worden gedownload. (VdL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief