donderdag 26 augustus 2010

Ook voor senioren. Blog van Matthis Snoei

Redenen maken de iPad de ideale seniorencomputer13
Door Matthias Snoei van SWIS

"Redenen waarom de iPad de ideale seniorencomputer is. En waarom ze desalniettemin toch niet naar de winkel rennen. Vooraf alvast een excuus voor de enorme bak aan vooroordelen over senioren die we hier uitstorten. Ter geruststelling: mijn opa van 98 past ook niet helemaal in dit plaatje.

De iPad sluit aan bij de behoeftes van senioren
De iPad past naadloos in de lifestyle van senioren:

1. Puzzelen en andere spelletjes doen. Een spelletje kaarten bijvoorbeeld.

2. Foto’s kijken.

3. Lezen van kranten en boeken, met letters zo groot als je nodig hebt -of je laat het voorlezen.

4. Muziek luisteren.

5. Kijken hoe laat de trein gaat, of de bus.

6. Tv kijken van dichtbij, met je gezicht zo’n beetje in het scherm (in plaats van zo’n vergrootglas voor de beeldbuis).De iPad is de ideale computer voor ouderen

Bedieningsgemak
Niet alleen peuters kunnen intuïtief omgaan met de iPad. Ook zeventigers en tachtigers die nooit iets met computers hadden, werken er vrijwel meteen prettig op.

7. Geen muis, maar grote knoppen waar je met je vinger op kunt klikken.

8. Je kunt gewoon pagina’s omslaan, geen gezoek naar het altijd veel te kleine linkje.

9. Een laptop of netbook heeft een te priegelig toetsenbord en scherm en heeft zo’n kleine touchpad.

10. De iPad is weer niet zo klein als een iPhone of andere smartphone.

11. Een virtueel toetsenbord is geen bezwaar: de meeste senioren typen rustig.

12. Draagbaar, ook als je niet sterk bent. En je stopt ‘m zo in de camper erbij.

13. Begrijpelijke apps, grote knoppen en veel rustiger dan drukke websites met warrige navigatie, waarbij je bovendien zomaar van de ene op de andere site belandt.

Prima in een zeer kleine woning
14. Geen grote en lelijke computer in je kamer.

15. Op termijn kan ook een deel van de boeken het huis uit.

De iPad past bij een leven waar je niet (meer) snel of sterk bent
Toepassingen voor de iPad die passen bij senioren, ze staan op het punt van doorbreken.

16. E-books bijvoorbeeld, of de krant online, zorgen ervoor dat je niet meer met zware tassen met oude kranten hoeft te sjouwen. Of met boeken van en naar de bibliotheek.

17. Zorg-apps op de iPad: bloeddruk meten, je medisch dossier met reminder voor je medicijnen, de planning van de thuiszorg op je iPad (met de foto van je nieuwe thuishulp zodat je weet voor wie je de deur opent).

18. Videocontact met familie en verzorgers – zodra dat (weer) kan. (De kleinzoon van oma Stronks: “Videobellen is echt een noodzakelijke toevoeging. Skype heeft nog geen iPad-client, de iPhone-client ondersteunt geen video, met Fring kon het wel maar nu niet meer.”)

19. Dagje niet lekker? Bediening van apparaten in huis met je tablet vanuit je bed of stoel: gordijnen open en dicht, licht uit, et cetera.

Toch rennen ouderen niet meteen naar de winkel
Senioren zullen desalniettemin niet massaal naar de winkel rennen. En nee, dat is niet alleen omdat ze niet meer zo goed ter been zijn. Het heeft er ook mee te maken dat de marketing van de iPad niet op hen gericht is. Ze zullen zelf niet snel op het idee komen een winkel in te lopen en een iPad aan te schaffen.


Een oudere moet de tablet op maat aangeleverd krijgen. Startpagina.nl – wie hem nog kent is zelf op weg een ‘oudere’ te worden – is ontstaan doordat een zoon voor zijn oudere vader een html-pagina had gemaakt met handige en belangrijke links. Zo zal het met de tablet ook gaan. (Klein)zoon of dochter doet opa of oma een ingeregelde iPad cadeau, vervolgens zal de commercie ook zijn pijlen op de senior gaan richten.

Tot slot een tip voor opa’s en oma’s die dit lezen en zin hebben in vaker bezoek van kinderen en kleinkinderen: doe het maar. Ze komen allemaal kijken.


14
stemmen stem Matthias Snoei is de directeur/eigenaar van SWIS. Opgestart in 1999 vanuit een fascinatie voor de manier waarop internet onze manier van communiceren verandert. Zijn doel? Om daar een positieve bijdrage aan te leveren (hoe bescheiden ook)."

1 opmerking:

Blogarchief