Gepubliceerd: Maandag 25 oktober 2010
Auteur: Tonie van Ringelestijn
Amazon maakt uitlenen van e-books binnenkort mogelijk, maar met dezelfde beperkingen als bij de Nook van rivaal Barnes & Noble.
Amazon maakte de komst van de uitleenfunctie bekend in een forumbericht. Alleen als uitgevers toestemming hebben gegeven zijn de ebooks uit te lenen gedurende twee weken. De uitlener kan de e-book zelf niet lezen als hij hem heeft uitgeleend. De uitleenfunctie komt binnenkort beschikbaar in de Kindle en de Kindle-apps voor de pc, Mac, iPhone, iPad en Android-telefoons. Wanneer dat gebeurt, heeft Amazon nog niet bekendgemaakt.
Nook
Met de e-reader Nook van Amazons concurrent Barnes & Noble is het al langer mogelijk om digitale boeken uit te lenen via de LendMe-optie. De beperkingen bij Amazon zijn gelijk aan die bij de Nook. De beperkingen zijn opgelegd vanwege de eisen van de uitgeversbranche. Curieus genoeg noemde Amazon-ceo Jeff Bezos de uitleenfunctie van de Nook vorig jaar nog 'extreem beperkt'.
Amazon en B&N zijn in een prijsslag verwikkeld. B&N verlaagde de prijs van zijn Nook eerder dit jaar naar 149 euro (WiFi-only) en naar 199 dollar (3G), maar Amazon reageerde door een maand later de derde generatie Kindle te introduceren met prijzen van 139 en 189 dollar.
Epapers naar Kindle-apps
Amazon maakte ook bekend dat diverse kranten en tijdschriften over 'enkele weken' beschikbaar komen op de Kindle-apps voor de iPad, de iPhone en de iPod Touch. De kranten en bladen volgen later voor de andere Kindle apps, zoals die voor Android.
De toevoeging van de e-papers en e-zines in de Kindle-apps betekent concurrentie voor Apple. Tal van kranten en tijdschriften zijn dit jaar gestart met het aanbieden van digitale edities voor de iPhone en de iPad. Uitgevers kunnen nu ook digitale abonnementen op die Apple-apparaten verkopen via de Kindle-apps.
.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Nog meer concurrentie voor de bibliotheek van het Centraal Boekhuis???
BeantwoordenVerwijderenBron : maandag, 11 oktober 2010 (10:53) | geplaatst Gonny van der Zwaag
Het Centraal Boekhuis heeft een overeenkomst met Apple gesloten om boeken van Nederlandse uitgevers aan te bieden via de iBookstore. Dit heeft als voordeel dat Apple niet met alle uitgevers individueel afspraken hoeft te maken. Uitgevers die hun boeken als iBook willen aanbieden, kunnen dat regelen via een aanvulling op het bestaande eBoekhuis-contract (bedoeld voor het uitgeven van ebooks). Later deze maand zou de dienst al beschikbaar moeten komen. Het Centraal Boekhuis heeft de overeenkomst op de boekenbeurs in Frankfurt bekendgemaakt, maar mag het nieuws niet officieel via een persbericht naar buiten brengen.
Toch wil de overeenkomst niet meteen zeggen dat er vanaf eind oktober Nederlandse ebooks te krijgen zijn in de iBookstore. Het hangt namelijk af van het aantal Nederlandse uitgevers, dat bereid is de boeken beschikbaar te stellen als iBook. Apple zal de Nederlandse iBookstore pas openen, wanneer er voldoende aanbod is. Op deze manier zullen per land de lokale iBookstores worden geopend. Uitgevers moeten zelf aangeven of de boeken die ze via eBoekhuis als ebook aanbieden, ook als iBook moeten verschijnen. Dit gebeurt niet automatisch.
Het lijkt een kleine moeite voor de uitgevers om in te stemmen, maar de keuze voor de iBookstore is ingrijpend. Uitgevers mogen namelijk niet zelf de prijzen van de boeken vaststellen, maar moeten rekening houden met Apple’s prijsbeleid. Dat houdt in, dat er een vaste verhouding moet bestaan tussen de prijs van een iBook en een gedrukt boek. In de praktijk betekent dat een vaak iets hogere prijs dan we nu gewend zijn voor ebooks te betalen, zoals al in de iBookstores van de VS en Canada is gebleken.