maandag 8 november 2010

Kleuren eReader op komst. Bericht van ereaders.nl

Martijn Joosse
08-11-10

De Chinese ereaderfabrikant Hanvon zal in maart 2011 een ereader lanceren die gebruik maakt van een kleurenscherm van E Ink. Daarmee is Hanvon de eerste die een dergelijk kleurenscherm op de markt brengt. De zwart-witschermen van E Ink worden op dit moment in het grootste deel van de verkrijgbare ereaders gebruikt.

Het kleurenscherm wordt gemaakt door voor het standaard zwart-witscherm een kleurenfilter te plaatsen. Hierdoor verschilt het batterijgebruik nauwelijks van dat van nu verkrijgbare ereaders. Hoewel de helderheid van het scherm door de extra laag iets minder wordt, is het scherm in tegenstelling tot LCD-schermen in zonlicht goed leesbaar. De kleuren in het scherm zijn te vergelijken met kleuren in een gedrukte krant. Het is met de huidige techniek nog niet mogelijk de kleuren zo scherp en helder te krijgen als in LCD-schermen.

Hanvon brengt de ereader in maart 2011 voor ongeveer 440 dollar eerst in China op de markt. Daarna zal het apparaat mogelijk ook in andere delen van de wereld te koop zijn. De kleurenereader krijgt een 9,7-inch scherm en heeft onder meer wifi- en 3G-verbinding.

De verwachting is dat ook andere grote ereaderfabrikanten een kleurenscherm in hun producten zullen verwerken. Of dat een eInkscherm zal zijn of een concurrerende techniek is nog onduidelijk. Sony en Amazon hebben eerder al laten weten te kijken naar dergelijke mogelijkheden maar er pas mee te willen komen wanneer de techniek er klaar voor is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief