zaterdag 3 oktober 2009

Jammer. Gebruik deze site veel bij het inlichtingenwerk. Tekst blijft gelukkig wel.

DBNL verwijdert beelden van na 1900 van zijn website
NRC Vrijdag 2 oktober 2009 door Hans Cottyn

DBNL verwijdert alle beeldmateriaal in publicaties van na 1900.
De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) heeft vandaag alle beeldmateriaal in publicaties van na 1900 van de website verwijderd, zo laat de instelling weten. De aanleiding is de dreiging met een miljoenenclaim door de auteursrechtenorganisatie Pictoright namens een aantal bij haar aangesloten fotografen. Pictoright stelt zich op het standpunt dat werk van deze fotografen onrechtmatig in de DBNL-website opgenomen is of is geweest, en dat de door fotografen ondervonden schade inmiddels vele miljoenen beloopt. Op de plaats waar normaal foto's komen staat nu de mededeling 'Deze afbeelding wordt uit voorzorg niet geplaatst.'

De Digitale bibliotheek voor de Nederlandse letteren is een website over Nederlandse taal en literatuur. De site bevat literaire teksten, secundaire literatuur en aanvullende informatie als biografieën, portretten en hyperlinks. De DBNL is "van mening dat het gebruik van het beeldmateriaal binnen haar website steeds rechtmatig is geweest en dat dit gebruik onder het citaatrecht viel dan wel anderszins toelaatbaar was. Ze heeft hierbij steeds te goeder trouw gehandeld, en naar haar overtuiging door haar manier van werken geen economische schade toegebracht aan rechthebbenden.

Niettemin kiest ze met het verwijderen van een grote hoeveelheid beeldmateriaal het zekere voor het onzekere; "de opstelling van Pictoright liet op de korte termijn geen ruimte voor een minder vergaande oplossing." Hoofdredactie en directie van de DBNL verontschuldigen zich bij monde van René van Stipriaan en Cees Klapwijk voor het ongemak dat "voor onze bezoekers en ook voor auteurs en illustratoren is ontstaan. We hopen binnen enkele weken veel beeldmateriaal weer terug te kunnen plaatsen." (HC)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief