woensdag 17 juni 2009

Nog een keer de bieb als arbeidsbureau. Iets voor dommeldal?

Bericht in de media:
Bieb helpt bij zoektocht naar werk
door Maaike Hoffstedde

AMSTERDAM - Hulp nodig bij het zoeken naar een baan? Mensen die zijn ontslagen of hun baan dreigen te verliezen, kunnen voor hulp terecht bij 48 bibliotheken in Nederland.

„Toen we ruim zo´n twee jaar geleden van start gingen met het project WerkZat zagen we vooral herintreders, mensen die omgeschoold wilden worden of gewoon behoefte hadden aan verandering”, zegt Lourine de Voogd, beleidsmedewerker van de Vereniging van Openbare Bibliotheken. Nu ziet ze duidelijk een breder publiek op het project af komen. Veel werkzoekenden, vanwege de kredietcrisis.

WerkZat biedt verschillende workshops zoals onder andere solliciteren, presenteren en loopbaaninspiratie. Daarnaast is er de mogelijkheid een afspraak te maken met een loopbaancoach en een onafhankelijk arbeidsadviseur. Verder is er een scala aan informatieve boeken, leerboeken, brochures en er is een aantal computers beschikbaar.

Eerste stap
Hoewel er geen actuele cijfers beschikbaar zijn, ziet de VOB dat de vraag groeit en daarmee ook het aantal plekken waarop werkzoekenden terecht kunnen. Inmiddels is WerkZat al te vinden in 48 bibliotheken. De spreekuren worden druk bezocht en van de voorzieningen wordt veel gebruik gemaakt. „De bibliotheek is een publieke instelling en anoniem. Dit maakt voor mensen de drempel lager om eens binnen te lopen. Het kan voor mensen een eerste stap zijn.”

Het reguliere bezoek van de bibliotheek, is echter niet toegenomen door de crisis. „De bibliotheek heeft hier nog niet de functie zoals in de Verenigde Staten, waar de bibliotheken worden overstroomd doordat mensen bijvoorbeeld geen toegang tot internet meer hebben”, zegt de Voogd.

Blogarchief