donderdag 23 december 2010

Laatste nieuws over eBooks en bibliotheken en thuisgebruik digitale content. met o.a. aanbod pilot auteursrechtelijk beschermd aanbod

VOB, SIOB en Bibliotheek.nl hebben gezamenlijk een stuurgroep ingesteld voor met als doel het verwerven van een strategische positie voor openbare bibliotheken in de markt voor eBooks waardoor de gebruiksmogelijkheden voor bibliotheekleden en de sterke maatschappelijke positie van de bibliotheken nu en in de toekomst gewaarborgd blijven.

Project ELMO
Vanuit de Stuurgroep eBooks is het project ELMO (E-books Library Made Operational) gestart om vorm te geven aan de realisatie van de eBook propositie.

TNO-rapport
In april 2010 is het rapport eBooks in de bibliotheek verschenen. Het onderzoek werd verricht door TNO, in opdracht van Stichting Bibliotheek.nl.

Rechtenvrij aanbod eind 2010 beschikbaar

De stuurgroep maakt onderscheid tussen het realiseren van een rechtenvrij en een auteursrechtelijk beschermd aanbod. Het rechtenvrije aanbod komt aan het einde van dit jaar beschikbaar. Begin 2011 gaat een pilot van start voor het auteursrechtelijk beschermde aanbod. Meer in de update van september 2010 van de stuurgroep.

Nog geen thuisgebruik in 2011
Het realiseren van het gewenste thuisgebruik blijft een lastig punt. De problemen concentreren zich op de volgende vier punten: 1. benodigde technische infrastructuur; 2. beschikbare rechten; 3. bestaande doorlevering aan het onderwijs; 4. de prijs die de rechthebbenden hiervoor in rekening willen brengen. Als gevolg hiervan constateert de Inkoopcommissie dat in 2011 helaas nog geen thuisgebruik zal plaatsvinden.

Thuisgebruik literaire content
De Inkoopcommissie krijgt de laatste tijd veel vragen van bibliotheken naar aanleiding van de aankondiging van NBD/ Biblion met individuele bibliotheken afspraken te willen maken over het thuisgebruik van de literaire bestanden. De commissie raadt bibliotheken af om hierop in te gaan, in een mail die op 20 juli aan de bibliotheekdirecties is verstuurd.Laatst gewijzigd op: 10 november 2010Stuur pagina door!Print deze pagina

Blogarchief