dinsdag 6 maart 2012

"Van hoop des vaderlands naar adhd'er"

Josha Zwaan komt naar Nuenen!

Een poos geleden vroeg een medewerkster van onze plaatselijke boekhandel me of ik het boek Parnassia van Josha Zwaan kende. Ze raadde me aan dit te lezen want zij was het in de winkel gaan promoten en de lezers waren erg enthousiast.
Ik ben het ook gaan lezen en ik kan me voorstellen waarom dit boek een "stille bestseller" wordt genoemd. De verteltrant is een klein beetje te vergelijken met "Haar naam was Sara". Josha Zwaan schrijft in haar debuutroman boeiend over een ondewerp waarvan ik geen weet had. Kort samengevat: "1942: de jodenvervolging in Nederland wordt steeds grimmiger. De kleine Rivka duikt onder bij een domineesgezin in Zeeland en wordt Anneke. Wanneer na de bevrijding haar familie op de stoep staat, herkent ze hen niet meer en blijft ze in Zeeland. Als ze later zelf kinderen krijgt komt er een stroom aan onderdrukte gevoelens en herinneringen los met als resultaat dat ze afstand neemt van haar gezin. Jaren later vertelt Anneke haar dochter Sandra hoe het zo ver heeft kunnen komen dat zij haar kinderen in de steek liet zonder ooit nog om te kijken".       
Hieronder enkele teksten van lezers":
" Het is een ontroerend verhaal over een moeder-dochterrelatie, identiteit en de vernietigende kracht van een geheim. Het boek bevat twee verhaallijnen. De eerste speelt in het hier en nu. De 73-jarige Joodse vrouw, Anneke/Rivka, onthult stukjes bij beetjes haar leven aan haar dochter waar ze al jaren geen contact meer mee gehad heeft. Daarnaast is er het verhaal van de kleine Anneke/Rivka die in 1942 ondergebracht wordt in een domineesgezin in Zeeland.

De medewerkster van de boekhandel vroeg of het een idee was om de auteur uit te nodigen voor De Boekenweek 2012. De bibliotheek wilde hier wel op ingaan.
Resultaat: op 22 maart a.s. om 20.00u komt Josha Zwaan vertellen over haar debuutroman in de bibliotheek in Nuenen.
Voor meer informatie:
http://www.bibliotheekdommeldal.nl/actueel/agenda/nuenen-ontmoeting-met-schrijfster-josha-zwaan


Blogarchief