woensdag 23 februari 2011

Van de redactie van Informatie Professional. Heel bijzonder: inwoners van Vlissingen protesteren op Facebook tegen sluiting bibliotheek en vinden sluiting asociaal

woensdag, 23 februari lRedactie InformatieProfessional

Boekenliefhebbers strijden voor behoud fysieke lokaties."Als men ons de stadsrechten zou ontnemen door dit barbaarse beleid dan vind ik dat zeer terecht!!" Zo luidt één van de reacties in de Facebookgroep 'Bibliotheek 't Spui in Vlissingen moet blijven'. De groep is opgericht om te protesteren tegen de voorgenomen beslissing om de hoofdvestiging van de openbare bibliotheek aan 't Spui in Vlissingen te sluiten. Ook het filiaal in Oost-Souburg wordt mogelijk gesloten.

De plannen om de bibliotheken te sluiten zijn afkomstig van de Vlissingse wethouder Rob Van Dooren (LPV) en de bibliotheek zelf. Bibliotheekdirecteur Kees Hamann en wethouder Van Dooren willen een 'bibliotheek van de toekomst', die onder meer bestaat uit een digitale bibliotheek en mediatheken op scholen. De bibliotheek Vlissingen verliest door bezuinigingen een kwart van haar budget, waardoor de plannen voor de bibliotheekvernieuwing nu sneller uitgevoerd zullen worden.


Veel inwoners van Vlissingen zijn tegen de sluiting van bibliotheekvestigingen. De bibliotheek zelf meent leden in de toekomst beter te kunnen bedienen omdat er meer kleine vestigingen komen. "De grootste kostenpost van onze begroting betreft de gebouwen van Bibliotheek ‘t Spui en Bibliotheek Oost-Souburg. Om die kosten drastisch te verlagen, sluiten volgend jaar de deuren van deze vestigingen", aldus Bibliotheek Vlissingen. Na sluiting van deze vestigingen komen er zogeheten buurtbibliotheken in bestaande gebouwen en krijgt elke basisschool in Vlissingen een eigen mediatheek. Acht basisscholen hebben al een mediatheek. "De bibliotheek komt naar u toe", is de slogen waarmee de bibliotheek de veranderingen aankondigt in folders.

Bibliotheekleden willen echter de bestaande vestigingen behouden en protesteren op Facebook en in de echte wereld tegen de sluiting. Zaterdag 19 februari jl. hebben ongeveer honderd Vlissingers tijdens een protestactie boeken verzameld waarin ze hun kritiek hebben genoteerd. Aanstaande donderdag worden deze boeken en een petitie overhandigd aan de wethouder.

Schrijver José Hennekam protesteert op zijn weblog tegen de sluiting en heeft de Facebookgroep 'Bibliotheek 't Spui in Vlissingen moet blijven' opgericht. Hennekam vindt dat de bibliotheek en de gemeente de alternatieven niet voldoende onderzocht hebben. Hij mist ook een financiële onderbouwing voor de vernieuwingen, die onder meer een boekenbezorgdienst, persoonlijke begeleiding en geschoolde mediathecarissen behelzen.

Op de Facebookpagina doen talloze mensen een hartstochtelijk pleidooi voor het behoud van de bibliotheek: "De mensch verdwijnt achter een digitaal loket. Nog even en ook de bakkers wensen je bestelling via internet. Waar blijft de menselijke maat? We stevenen af op een nog asocialere maatschappij. Digitalisering en automatisering laat mensen vereenzamen en op zichzelve aangewezen zijn. Hoe heerlijk is het niet om te struinen tussen de boeken in gezelschap van andere leesliefhebbers, in dat prachtige gebouw aan de Oude Markt? Waar kundig personeel je adviseert en kennis laat maken met potentiele lievelingsboeken? In mijn geval valt een biebbezoek in de categorie Bijzonder Fijn. Beste gemeenteraad van Vlissingen, doe niet dom, lees liever een goed boek."

Blogarchief