maandag 25 oktober 2010

Straks wordt de bibliotheek ingehaald met de uitleenfunctie van eBooks. Gelezen op bibliotheek 2.0

Gepubliceerd: Maandag 25 oktober 2010
Auteur: Tonie van Ringelestijn

Amazon maakt uitlenen van e-books binnenkort mogelijk, maar met dezelfde beperkingen als bij de Nook van rivaal Barnes & Noble.

Amazon maakte de komst van de uitleenfunctie bekend in een forumbericht. Alleen als uitgevers toestemming hebben gegeven zijn de ebooks uit te lenen gedurende twee weken. De uitlener kan de e-book zelf niet lezen als hij hem heeft uitgeleend. De uitleenfunctie komt binnenkort beschikbaar in de Kindle en de Kindle-apps voor de pc, Mac, iPhone, iPad en Android-telefoons. Wanneer dat gebeurt, heeft Amazon nog niet bekendgemaakt.

Nook
Met de e-reader Nook van Amazons concurrent Barnes & Noble is het al langer mogelijk om digitale boeken uit te lenen via de LendMe-optie. De beperkingen bij Amazon zijn gelijk aan die bij de Nook. De beperkingen zijn opgelegd vanwege de eisen van de uitgeversbranche. Curieus genoeg noemde Amazon-ceo Jeff Bezos de uitleenfunctie van de Nook vorig jaar nog 'extreem beperkt'.

Amazon en B&N zijn in een prijsslag verwikkeld. B&N verlaagde de prijs van zijn Nook eerder dit jaar naar 149 euro (WiFi-only) en naar 199 dollar (3G), maar Amazon reageerde door een maand later de derde generatie Kindle te introduceren met prijzen van 139 en 189 dollar.

Epapers naar Kindle-apps
Amazon maakte ook bekend dat diverse kranten en tijdschriften over 'enkele weken' beschikbaar komen op de Kindle-apps voor de iPad, de iPhone en de iPod Touch. De kranten en bladen volgen later voor de andere Kindle apps, zoals die voor Android.

De toevoeging van de e-papers en e-zines in de Kindle-apps betekent concurrentie voor Apple. Tal van kranten en tijdschriften zijn dit jaar gestart met het aanbieden van digitale edities voor de iPhone en de iPad. Uitgevers kunnen nu ook digitale abonnementen op die Apple-apparaten verkopen via de Kindle-apps.
.

Blogarchief