woensdag 3 november 2010

"Vincent van Gogh - de brieven" Lezing door Hans Luijten

Eind 2009 verscheen een zesdelige unieke uitgave van de brieven van Vincent van Gogh,bezorgd door Leo Jansen, Hans Luijten, Nienke Bakker.

In het voorjaar van 2010 is voor de 2e keer met een aantal collegabibliotheken en het Regionaal Historisch Centrum een thema bepaald: Brabant Beeldkrachtig. Het eerste beeld dat in me opkwam voor een activivteit in de Nuenense vestigingvan bibliotheek dommeldal was Van Gogh en daarna legde ik de link naar hierboven genoemde uitgave "Vincent van Gogh - de brieven" waarover de media in superlatieven spraken.
Na contact met het Van Gogh Museum werd toegezegd dat Hans Luijten een lezing wilde komen verzorgen.
Gisteren, 2 november, vond die plaats.
Wat zijn we achteraf blij met deze enthousiaste en professionele spreker. Omdat Nuenen veel Van Gogh-liefhebbers heeft was er ook een groot publiek op de lezing afgekomen. Dit hing aan zijn lippen.Naar iemand die goed verhalen kan vertellen wordt goed geluisterd en dat was ook bij Hans Luijten het geval. Hij heeft iedereen geinspireerd.
Hij vertelde ook over de digitale versie van de brieven. Een prachtige website waar veel op te ontdekken valt. Sinds deze in de lucht is wordt die dagelijks ca. 200.000 keer per dag bezocht. Kijk maar eens hoe goed die in elkaar zit (tekst is ook in het Nederland) en hoeveel er te ontdekken valt (lijkt een beetje op de aquabrowser van de bibliotheken):

Onlangs is Nuenen omgedoopt tot Van Gogh Village. Aanleiding was de opening in juli 2010 van het zogenaamde Vncentre. In het Vincentre kan de bezoeker ontdekken hoe Vincent van Gogh leefde en schilderde gedurende zijn 2 Nuenense jaren. Met gebruikmaking van moderne middelen waan je je in dit centrum in die tijd.Blogarchief