donderdag 1 oktober 2015

Vincent van Gogh en Edvard Munch in het Van Gogh Museum Amsterdam. Bezoek 30 september 2015

En nu, na 2 jaar, de draad weer opgepakt met het schrijven van een blog. Ik heb me voorgenomen om dit wat vaker te doen. Immers tijd genoeg. Sinds 1 april j.l. met pensioen. Het klopt echter ook wat men beweert: het lijkt of je nog minder tijd hebt. Een van de redenen daarvoor is wellicht dat je minder efficiënt te werk gaat. Helemaal niet erg, heerlijk die vrijheid om je eigen tijd in te kunnen delen, samen met je partner.

Op een  zonnige septemberdag weer eens naar Amsterdam getogen. Altijd leuk om deze stad te bezoeken. Hoofddoel: de tentoonstelling Munch: Van Goghhttp://www.vangoghmuseum.nl/nl/verhalen/vincent-edvard-twee-bijzondere-levens
Ook vanwege de positieve berichten in de media wilden we graag deze tentoonstelling zien:
http://www.nrcreader.nl/artikel/9727/de-schreeuw-van-van-gogh-hangt-eindelijk-in-amsterdam

Het leven van beide kunstenaars, ze worden ook wel de grondleggers van de moderne kunst genoemd, komt op veel punten overeen. Ook in hun werk zijn veel overeenkomsten.
Deze artistieke paralellen zijn prachtig te zien in de getoonde schilderijen.

De schilderijen komen uit musea over de hele wereld. Sommige werken van Van Gogh kende ik nog niet of had ik nog nooit gezien. Van Edvard Munch kende ik alleen de schreeuw. Dus een verrassing om zoveel werk te kunnen aanschouwen.

Een aantal parellellen. Zoek zelf welk schilderij van Van gogh is en welk van Munch

Dit werk (Boerenmeisje met gele strohoed, 1890) van Van Gogh komt uit een privécollectie:

 
Van Gogh De danszaal in Arles. Geleend van Musée d'Orsay Parijs
 
Een andere versie van "De schreeuw". Voor mij de meest bekende:
 
Van Gogh: Auguste Roulin (La berceuse)
 
 
Van Gogh Portret van een oude man (1885) Van Gogh Museum. Nog nooit bewust aanschouwt:
 
Genoeg getoond nu. Zelf gaan kijken of het boek kopen
 
Ronddolen op het Museumplein is ook zo leuk.Er heerst altijd een relaxte sfeer.Zeker als het zonnig is 
 
 
Na dit museumbezoek zijn we met de tram naar het oude buurtje gegaan waar onze dochter een aantal jaren woonde  en dat we soms een beetje missen.
In de buurtkroeg http://www.blaauwhooft.nl/# een hapje gegeten tussen de echte Amsterdammers. Werd ik zomaar "prachtig mens" genoemd door een Amsterdamse vrouw. Wie wil dat nu niet horen. Heb haar gevraagd waar ze woonde: op Bickerseiland (daar is de kroeg). Haar aangeraden het boek "Zondagsgeld" van Philip Snijder te lezen. Prachtig boek over dit stukje Amsterdam in zijn jeugd http://www.letterenfonds.nl/nl/boek/579/zondagsgeld. Snijder was onlangs nog bij Wim Brands en vertelde over dit boek.
Rosita Steenbeek zat volgens ons ook op het terras. Hoewel ze er ouder uitzag als op de boekomslagen. Even gecheckt: is ook alweer 58 jaar...
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Blogarchief