donderdag 26 augustus 2010

Ook voor senioren. Blog van Matthis Snoei

Redenen maken de iPad de ideale seniorencomputer13
Door Matthias Snoei van SWIS

"Redenen waarom de iPad de ideale seniorencomputer is. En waarom ze desalniettemin toch niet naar de winkel rennen. Vooraf alvast een excuus voor de enorme bak aan vooroordelen over senioren die we hier uitstorten. Ter geruststelling: mijn opa van 98 past ook niet helemaal in dit plaatje.

De iPad sluit aan bij de behoeftes van senioren
De iPad past naadloos in de lifestyle van senioren:

1. Puzzelen en andere spelletjes doen. Een spelletje kaarten bijvoorbeeld.

2. Foto’s kijken.

3. Lezen van kranten en boeken, met letters zo groot als je nodig hebt -of je laat het voorlezen.

4. Muziek luisteren.

5. Kijken hoe laat de trein gaat, of de bus.

6. Tv kijken van dichtbij, met je gezicht zo’n beetje in het scherm (in plaats van zo’n vergrootglas voor de beeldbuis).



De iPad is de ideale computer voor ouderen

Bedieningsgemak
Niet alleen peuters kunnen intuïtief omgaan met de iPad. Ook zeventigers en tachtigers die nooit iets met computers hadden, werken er vrijwel meteen prettig op.

7. Geen muis, maar grote knoppen waar je met je vinger op kunt klikken.

8. Je kunt gewoon pagina’s omslaan, geen gezoek naar het altijd veel te kleine linkje.

9. Een laptop of netbook heeft een te priegelig toetsenbord en scherm en heeft zo’n kleine touchpad.

10. De iPad is weer niet zo klein als een iPhone of andere smartphone.

11. Een virtueel toetsenbord is geen bezwaar: de meeste senioren typen rustig.

12. Draagbaar, ook als je niet sterk bent. En je stopt ‘m zo in de camper erbij.

13. Begrijpelijke apps, grote knoppen en veel rustiger dan drukke websites met warrige navigatie, waarbij je bovendien zomaar van de ene op de andere site belandt.

Prima in een zeer kleine woning
14. Geen grote en lelijke computer in je kamer.

15. Op termijn kan ook een deel van de boeken het huis uit.

De iPad past bij een leven waar je niet (meer) snel of sterk bent
Toepassingen voor de iPad die passen bij senioren, ze staan op het punt van doorbreken.

16. E-books bijvoorbeeld, of de krant online, zorgen ervoor dat je niet meer met zware tassen met oude kranten hoeft te sjouwen. Of met boeken van en naar de bibliotheek.

17. Zorg-apps op de iPad: bloeddruk meten, je medisch dossier met reminder voor je medicijnen, de planning van de thuiszorg op je iPad (met de foto van je nieuwe thuishulp zodat je weet voor wie je de deur opent).

18. Videocontact met familie en verzorgers – zodra dat (weer) kan. (De kleinzoon van oma Stronks: “Videobellen is echt een noodzakelijke toevoeging. Skype heeft nog geen iPad-client, de iPhone-client ondersteunt geen video, met Fring kon het wel maar nu niet meer.”)

19. Dagje niet lekker? Bediening van apparaten in huis met je tablet vanuit je bed of stoel: gordijnen open en dicht, licht uit, et cetera.

Toch rennen ouderen niet meteen naar de winkel
Senioren zullen desalniettemin niet massaal naar de winkel rennen. En nee, dat is niet alleen omdat ze niet meer zo goed ter been zijn. Het heeft er ook mee te maken dat de marketing van de iPad niet op hen gericht is. Ze zullen zelf niet snel op het idee komen een winkel in te lopen en een iPad aan te schaffen.


Een oudere moet de tablet op maat aangeleverd krijgen. Startpagina.nl – wie hem nog kent is zelf op weg een ‘oudere’ te worden – is ontstaan doordat een zoon voor zijn oudere vader een html-pagina had gemaakt met handige en belangrijke links. Zo zal het met de tablet ook gaan. (Klein)zoon of dochter doet opa of oma een ingeregelde iPad cadeau, vervolgens zal de commercie ook zijn pijlen op de senior gaan richten.

Tot slot een tip voor opa’s en oma’s die dit lezen en zin hebben in vaker bezoek van kinderen en kleinkinderen: doe het maar. Ze komen allemaal kijken.


14
stemmen stem Matthias Snoei is de directeur/eigenaar van SWIS. Opgestart in 1999 vanuit een fascinatie voor de manier waarop internet onze manier van communiceren verandert. Zijn doel? Om daar een positieve bijdrage aan te leveren (hoe bescheiden ook)."

iPad wordt breed ingezet

Naast de 1e jaar geneeskunde studenten aan de VU, krijgen nu ook VMBO-ers een iPad.

Zie:
Vmbo zet iPad in tegen leesachterstand
Door: Online redactie
Vmbo-leerlingen in Vlaardingen met een leesachterstand krijgen volgende maand bij wijze van proef iPads met een speciaal ontwikkelde app om hun leesvaardigheid te verbeteren. De software leest onder meer teksten voor en brengt het uitgesproken woord onderstreept in beeld.

Het project 'iLove reading' is speciaal ontwikkeld voor vmbo-leerlingen in het leerwegondersteunend onderwijs. Dit type onderwijs is bedoeld voor leerlingen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Veel van deze jongeren zijn in hun leesvaardigheid achtergebleven en halen daardoor geen plezier uit lezen. De iPad kan daar mogelijk verandering in brengen. Volgens de projectgroep biedt de iPad de leerlingen twee mogelijke voordelen. Enerzijds zijn de interactieve mogelijkheden van het apparaat groot, anderzijds is het product voor de leerling interessant vanwege het handzame formaat. Het onderzoek in Vlaardingen loopt vanaf september 2010 tot en met juli 2011. Doel is om te evalueren of de iPad als middel bijdraagt aan effectiever, efficiënter en aantrekkelijker onderwijs.

Mediawijsheid en de bibliotheek

Stukje tekst uit dit document van het SIOB:
"Lokaal ondernemerschap én uitrol van bewezen initiatieven Bibliotheken blijken ondernemend te zijn als het gaat om het bedenken en uitvoeren van mediawijsheidprojecten. De afgelopen jaren zijn te duiden als een pionierfase waarin vele projecten zijn opgestart. Tegelijkertijd breekt het moment aan waarop die pionierfase plaats moet maken voor een fase van professionalisering, van standaardisering en van uitrol van datgene dat succesvol blijkt
te zijn. Succesvolle initiatieven moeten breder worden uitgerold dan in het bedieningsgebied waar de initiatiefnemer toevallig werkzaam is. Dat is doeltreffend omdat het bewezen initiatieven betreft.
Dat is doelmatig omdat de investeringskosten vaak in de ontwikkeling zitten en niet zozeer in de (landelijke) uitrol daarvan.
Daarvoor is nodig dat er nog meer zicht ontstaat op de initiatieven die bibliotheken op het terrein van mediawijsheid al ontplooien. De huidige weergave van initiatieven op het gebied van mediawijsheid (bijvoorbeeld op de website Mediawijsheidkaart.nl) is een stap in de goede richting, maar omdat niet alle bibliotheken hier gebruik van maken en hun initiatieven toevoegen, voldoet dit nog niet aan de wens. Dat vergt aandacht.
Mediawijze medewerkers Om door de buitenwereld gezien te worden als een logische aanbieder van ‘mediawijsheid’, is het van belang dat bibliotheken zich meer en meer profileren als een instituut dat toegang biedt tot alle media en niet alleen tot boeken.
Daarvoor is het van belang dat er binnen elke bibliotheek(vestiging) medewerkers zijn met diepgaande kennis over mediawijsheid. Daarnaast is het van belang om de basiskennis over mediawijsheid bij alle front-office bibliotheekmedewerkers meer vanzelfsprekend te maken"

Blogarchief