vrijdag 14 januari 2011

Officiele opening kunstwerk "Boerenbanken" : poortfunctie voor het Nuenens Broek

Vanmiddag naar een leuke en "modderige" opening geweest in het zogenaamde Nuenens Broek, een waardevol natuurgebied. Vroeger was het moerasgebied. Gelukkig was op de uitnodiging voor de nattigheid gewaarschuwd en was ik zo "wijs" geweest de kaplaarzen van mijn man aan te trekken.
Het kunstwerk "Boerenbanken" werd geopend door Nuenens burgemeester Ligtvoet en Erik van Ingen, directeur van Het Brabant Landschap.Burgemeester Ligtvoet las ook het gedicht voor van Lucebert waarin de bekende dichtregel staat "Alles van waarde is weerloos".Als bibliotheekmens werd ik daar natuurlijk helemaal blij van.
Hier komt het nog even:

er is niet meer bij weinig
noch is er minder
nog is onzeker wat er was
wat wordt wordt willoos
eerst als het is is het ernst
het herinnert zich heilloos
en blijft ijlings

alles van waarde is weerloos
wordt van aanraakbaarheid rijk
en aan alles gelijk

als het hart van de tijd
als het hart van de tijd


De bekende Brabantse, van oorsprong Nuenense zanger "Gerard van Maasakkers, was ook bij de opening betrokken. De banken zijn ook geinspireerd op zijn bekende lied "Hee goade mee", waarin hij het Nuenen Broek bezingt. Uiteraard bracht hij dit ten gehore.
De twee banken zijn erg mooi en passen fraai in het landschap. Ze zijn ontworpen door Nuenens Beeldhouwerscollectief Passie, bestaande uit Franka van Neerven, Gidy Knoors en Jelle Persoon, dat ook al eens in onze bibliotheek exposeerde.
In iedere bank zijn grote foto's verwerkt van 2 boerenfamilies die in het gebied actief waren en nog zijn. De "bankskes" zijn een ode aan alle Nuenense boerenfamilies. De 2 families waren ook uitgenodigd en werden toegezongen door Gerard van Maasakkers.

Kortom: een mooi kunstwerk dat, zoals gezegd werd tijdens de opening, de recreatieve en kunsthistorische waarde versterkt.

Een impressie:

Blogarchief