Een glimmend aanraakscherm met een goede accu en slimme aanraaktechnologie. Mooie hardware,maar de aantrekkingskracht zit ‘m vooral in de software. Deze gadget gaat, net als de iPhone, pas leven als je er leuke applicaties op kunt zetten. ondertussen zijn er 11.000 iPad-applicaties beschikbaar, waarvan een nog beperkt aantal Nederlandse. Dat gaat vermoedelijk snel veranderen.
Pluspunten:
Je wandelt met de ipad door websites. Bijblijven met rss-reader Pulse en twitterprogramma Tweetdeck. Digitaal alle kranten lezen.
Minpunt: e-reader
Als e-reader is de iPad geen succes. Het apparaat is te zwaar (0,7 kg) om lang vast te houden en onbruikbaar in de zon. Het scherm weerkaatst alles, ook je eigen hoofd.Als je alleen eBooks wilt lezen is en saaie e-reader die twee weken op een accu werkt, ipv 10 uur, stukken prettiger. Nederlandse boeken zijn niet te vinden in de iBook Store.
Pluspunt: draagbare media
De iPad is een perfecte draagbare tv. Zeker met Air Video, waarmee je al films van je eigen computer naar je iPad tovert – in welk formaat je ze ook hebt gedownload. Werkt in huis, maar ook aan de andere kant van de wereld. Hetzelfde geldt voor (de betaalde versie van) Spotify; miljoenen liedjes op afroep beschikbaar. Foto’s bekijken is leuk, maar ze maken kan niet. Helaas kun je er dus geen foto's mee maken. Wel kunstzinnig bewerken overigens.
Pluspunt:gaming
Voor wie er de tijd voor heeft: games spelen op een multitouch scherm zijn leuk, ook met meerdere mensen. De iPad is een sluipmoordenaar voor de Sony PSP en Nintendo DS.
Minpunt: geen laptop
Om onderweg te werken moet je op zijn minst een iPad 3G met mobiel internet hebben, die niet afhankelijk is van het beperkte aantal open wifi-spots in Nederland. Heen en weer switchen tussen een handvol browservensters, je mail en een teksteditor is op een gewone laptop makkelijker. Bovendien ziet iedereen mee te kijken als je op een iPad aan het typen bent – nadeel van die ruime kijkhoek. Weliswaar kan de iPad straks multitasken maar tekstverwerken met je vingers, zonder muis, blijft gehannes. Wie als extra accessoire een los keyboard meesjouwt, kan net zo goed een laptop kopen. Heb je meteen geen prijzige iPad-adapters voor een usb-poort en een sd-kaart meer nodig.
Pluspunt: betaalsysteem
Je betaalt een iPad-app net zo makkelijk als je een goede vriend op een biertje zou trakteren. Dat opent perspectieven voor uitgevers die hopen op hordes forensende iPads die de nieuwe editie van Wired gaan lezen, of NRC Handelsblad en nrc.next. Het ecosysteem van iTunes, inclusief backup en synchronisatiemogelijkheden, is de drijvende kracht achter alle Apple-gadgets. Je kunt vraagtekens plaatsen bij het rigide gesloten systeem van Apple’s App Store. Een ondoordringbaar fort is het, klagen ontwikkelaars. Maar in de grootste concurrererende softwarewinkel, de Android Market, zitten nog veel onzinprogramma’s met sms-diensten en blote onzin. Dat heeft Apple letterlijk beter onder controle. Alleen kan wat meer feedback over de selectiecriteria geen kwaad.
Minpunt: maar één gebruiker
De iPad kan als webtablet pur sang goed in de huiskamer rondslingeren voor een snelle zoekopdracht, maar het is geen apparaat voor het hele gezin. Je zou willen dat je er aparte gebruikers op kunnen inloggen zodat iedereen zijn eigen applicaties en mail bij de hand heeft. Maar dat noem je een computer (een van die apparaten die Steve Jobs voor vrachtwagen uitmaakt).
Minpunt: de iPhone
Vrijwel alles wat een iPad kan, werkt ook op een iPhone. Weliswaar op een kleiner scherm, maar altijd bij de hand en goed beschermd door een rubberen stootstrip. En met camera(’s).
Minpunt: waar is de rest?
Waar blijft de concurrentie? Een apparaat wordt beter als er wat te kiezen valt maar het duurt nog tot eind dit jaar voordat de grote stoet van tablet pc’s met Android, Windows of WebOS (van HP/Palm) in de winkels ligt. Apple is ze voor – alweer. In 2011 puilt de App Store uit van software. En is er vast een iPad 2, met een minder besmettelijk scherm en een webcam om ook te kunnen videobellen. Tegen die tijd is dat laatste restje Hollandse nuchterheid wel gesmolten.
Nederlandse prijzen iPad:
Wifi-model: 499 euro 16 GB, 599 euro 32 GB en 699 voor 64 GB
Wifi+3G-model: 599 euro voor 16 GB, 699 euro voor 32 GB en 799 euro voor 64 GB
Bron: NRC 23 juli
Abonneren op:
Posts (Atom)