zondag 22 augustus 2010

Toekomst van de bibliotheek. Om te onthouden

Daar zijn we weer :-)
Sinds gisterenavond weer terug in Nederland na 2 heerlijke weken in de Drôme provençale. Twee weken zonder internet, e-mail, enz. enz. Bewust geen laptop meegenomen en alleen maar papierwerk in de vorm van boeken. Alleen toen mijn zwager na een insectenbeet rond zijn knie een bult kreeg die rood werd, ging ontsteken en ervoor zorgde dat zijn been gezwollen en rood werd ben ik via onze gsm op het internet gaan kijken of het nodig was om naar de dokter te gaan. Volgens de informatie die ik had gevonden niet: de avond van tevoren is hij wellicht door een daas gestoken.

Omdat het schitterend weer was, de ambiance heel prima en het gezelschap van 4 familieleden uitstekend, heb ik zelfs niet de tijd gehad om mee veel te lezen. Genoeg te praten en tussendoor van alles te bekijken en te bezoeken. Maar 2 boeken zijn er van de stapel gegaan. "Het diner" van Herman Koch en "Een keukenmeidenroman" van Kathryn Stockett. Wat het boek van Koch betreft: mooie beschrijving over doen alsof. "Een keukenmeidenroman" (rare titel trouwens, waarom niet gewoon "De Hulp"?)leest als een trein en geeft een mooi tijdsbeeld ook al komen de beschrijvingen van de karakters niet altijd goed uit de verf.
Alleen in de plaatselijke Bar Tabac af en toe een krantje gekocht om te volgen hoe het in ons land ervoor stond. Weinig nieuws.
Op de plek waar we vertoefden gezien: wild zwijn dat stipt om 20.30u kwam grazen, ontsnapte jonge ezel, gevolgd door moeder. Kwamen even langs om te kijken of we iets te eten hadden. Twee buien gehad waarvan 1 met onweer maar dat gebeurde 's nachts.

Ook geen bibliotheken bezocht. Wel stond in ieder gehucht op een bordje aangegeven waar de plaatselijk bibliotheek te vinden was, we kwamen er steeds op een moment dat er in geen velden of wegen iemand te bekeenen was. Ontlezing in Frankrijk? Zie de bijgevoegde foto in een dorp met enkele honderden inwoners. Zou een dergelijke aanduiding in Nederland nog de toets der kritiek kunnen doorstaan.

Morgen weer aan de slag. Heb vandaag alle privé e-mails bekeken en snel op mijn het netwerk van de bibliotheek. Snel maar weer gesloten. Morgen begint het nieuwe werkjaar en gaan we met "frisse" moed aan der slag. Voor nu genoeg.

Blogarchief