maandag 24 augustus 2009

Artikel NRC" Verzet tegen Google Books"

Verzet tegen Google Books
Gepubliceerd: 24 augustus 2009 13:27 | Gewijzigd: 24 augustus 2009 13:51
Door een onzer redacteuren
Rotterdam, 24 aug. Concurrenten van internetbedrijf Google hebben zich aangesloten bij een alliantie die protesteert tegen Googles plan om op grote schaal boeken te digitaliseren.

Microsoft en Yahoo zijn nu lid van de Open Books Alliance, een verbond van bibliotheken die ontevreden zijn over de schikking die Google vorig jaar trof met Amerikaanse schrijvers en uitgevers. Ook webwinkel Amazon.com zou zich bij de Open Books Alliance hebben aangesloten. Amazon, dat ook elektronische boeken verkoopt in combinatie met de e-reader Kindle, heeft dit echter niet bevestigd. De gewraakte schikking geeft Google het recht boeken in te scannen en te exploiteren. Bijvoorbeeld door ze in een digitale versie te verkopen, of geld te verdienen door er advertenties bij te tonen. Auteurs moeten zelf aangeven wanneer ze recht hebben op een vergoeding.

De schikking wordt momenteel bestudeerd door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten. Die besluiten dit najaar of de boekendeal Google niet te veel voordeel geeft ten opzichte van concurrenten. Google Books zou zo dominant kunnen worden dat bibliotheken moeilijk kunnen onderhandelen over de prijs van digitalisering van boeken. Ook de Europese Commissie spreekt begin september over de schikking.

Microsoft, Googles belangrijkste concurrent, werkt al langer met het Open Content Archive (de drijvende kracht achter de Open Books Alliance) en scande onder meer titels in de British Library. Google is het verst gevorderd met de digitalisering van boeken. Volgens de laatste cijfers zouden bij Google Books al 10 miljoen titels te lezen moeten zijn. In totaal werkt Google samen met 25.000 auteurs, bibliotheken en uitgeverijen. Vorige week maakten de Franse Nationale Bibliotheken (BNF) bekend dat ze willen onderhandelen met Google Books.

Blogarchief