donderdag 24 februari 2011

Vereniging van Openbare Bibliotheken maakt aantal filmpjes over kerntaken van de bibliotheek. Dit is er één van.

Jarenlang wordt er al van alles beweerd over de relatie kanker en de mobiele telefoon. Er is weer een nieuw onderzoek gepubliceerd over de invloed van mobiele telefoons op de hersenen in de VS verschenen.

woensdag, 23 februari, 2011 - 10:19

door Ger Elskamp


Enlarge Close In een studie die morgen wordt gepubliceerd in Journal of the American Medical Association komt naar voren dat lange gesprekken via een mobieltje effect hebben op delen van de hersenen. Het onderzoek duurde een jaar en telde 47 participanten.

Onderzoekster Dr. Nora Volkow geeft aan dat het onderzoek niet uitwijst of de effecten negatief dan wel positief zijn, maar dat het wel aantoont dat het effect heeft op bepaalde delen van de hersenen nabij de telefoon.


Hoewel men altijd uitgaat van negatieve effecten van mobieltjes, bleek uit het onderzoek wel dat in een klein deel van de hersenen nabij de antenne de stofwisseling met 7% steeg wanneer er 50-minuten werd gebeld. Het lijkt dus dat een dergelijk lang telefoongesprek de hersenactiviteit verhoogt. Vooral het glucose niveau stijgt en dat komt vooral voor bij complexe hersenactiviteiten. Tumorcellen hebben echter ook een hoge mate van glucose nodig. Uit een eerder onderzoek naar de link tussen mobiel telefoongebruik en kanker kwam geen sluitend resultaat. Dat onderzoek werd gehouden onder 12.848 deelnemers uit dertien landen over een periode van tien jaar.


Gelezen in
Personal Computer Magazine

Blogarchief