zaterdag 22 mei 2010

Opmars van de eReader: nog even wachten

Volgens een berichtje in NRCBoeken.nl laat de opmars van de eReader, die al een aantal jaren wordt voorspeld, nog op zich wachten.

"Toch zou volgens een onderzoek de verkoop ervan nu echt binnen afzienbare tijd explosief kunnen groeien. Uit een onderzoek onder 13.000 lezers blijkt dat 49 procent er binnen drie jaar verwacht een te hebben. Duurder dan 200 euro mag het ding niet zijn. Je moet er ook kranten en e-mail op kunnenlezen, en men wil niet gebonden zijn aan één winkel. Voor Apples iPad en Amazons Kindle kun je alleen op de respectievelijke websites terecht"

Als ik mijn omgeving en mezelf naga klopt dit bericht. Veel mensen overwegen een eReader te kopen. En inderdaad als de iPad niet aan Apple zou zijn gebonden zou ik er ook voor gaan: eBooks, internet en e-mail in één.

Dus uitgevers: wees gewaarschuwd

British Library en digitalisering: 40 miljoen krantenpagina's

Nederland loop wat dit betreft niet achter ook de Koninklijke Bibliotheek heeft al veel kranten en tijdschriften gedigitaliseerd.zie: http://www.kb.nl/hrd/digi/ddd/index.html

En wat te denken van de kranten- en tijdschriftenbank die raadpleegbaar is in alle Nederlandse bibliotheken. Vanaf 1991 zijn artikelen gedigitaliseerd.
zie:
http://zoeken.bibliotheek.nl/?exact=Krantenbank

En de Literom die recensies biedt vanaf 1946

Artikel:
20 mei 2010 door Hans Cottyn
British Library digitaliseert 40 miljoen krantenpagina's
De British Library zal de komende tien jaar 40 miljoen krantenpagina's digitaliseren, zo maakte de instelling bekend. Het gaat om bladzijden uit zo'n 52.000 lokale, nationale en internationale kranten van de afgelopen drie eeuwen. Voor de massale operatie werkt de British Library samen met het internetbedrijf Brightsolid. De artikels zullen tegen betaling online te doorzoeken zijn.
Op dit moment is het merendeel van de 750 miljoen pagina's in de British Library (de grootste verzameling ter wereld) alleen beschikbaar op microfiche of in dikke ingebonden delen. Zo'n 30.000 onderzoekers komen ze jaarlijks raadplegen in een archiefgebouw ten noorden van Londen.
"Kranten worden gemaakt om één keer te worden gelezen en vervolgens te worden weggegooid, dus ze zijn heel kwetsbaar", verklaarde woordvoerder Ben Sanderson. "Dit is de grootste digitaliseringsoperatie van historische kranten die ons land ooit heeft gezien." De British Library zei speciale aandacht te zullen geven aan kranten waarin historische gebeurtenissen uit de negentiende eeuw worden beschreven, zoals de Krimoorlog en de Boerenoorlog.

De kosten van het project zijn nog niet helemaal duidelijk. Jaarlijks moeten 4 miljoen pagina's worden gedigitaliseerd. Volgens Sanderson kost het digitaliseren van een pagina, van het schoonmaken tot het maken van een digitaal bestand, ongeveer één pond. Brightsolid, die de kosten voor eigen rekening zal nemen, hoopt op de grote Britse gemeenschap van stamboomonderzoekers om het project rendabel te maken. (Illustratie: John Everett Millais, Peace Concluded, 1856: een gewonde soldaat leest in The Times over het einde van de Krimoorlog)

Blogarchief