zondag 4 oktober 2009

Alweer e-books. Binnenkort leest iedereen ze

Bibliotheek in je koffer: Digitaal lezen

Lange stukken, laat staan boeken, lezen van een beeldscherm: dat doe je toch niet? Inderdaad, niet snel van je computerscherm, maar met een e-reader lijkt het net alsof je door een boek bladert. Althans dat beweren de makers. REIZEN Magazine ging op reis en las digitaal.

Digitale boeken (e-books) zijn niet nieuw, maar dat er nu veel Nederlandstalige boeken te krijgen zijn, is wel een noviteit. Samen met bol.com wil Sony lezers overhalen om digitaal boeken te gaan kopen en lezen.

Modellen
Er zijn nu twee nieuwe modellen verkrijgbaar. De Sony Reader Pocket (past zo in je binnenzak) van € 199 en de Sony Reader Touch (iets groter en met touchscreen) van € 299. Deze prijzen liggen ver onder de e-readers die al op de markt waren (bijvoorbeeld de Iliad € 599 of de irex € 699). Op beiden kun je een hele karrenvracht aan titels plaatsen. Voordeel is ook dat het apparaatje energiezuinig is. Volgens de fabrikant kun je twee weken lezen, voordat de Reader aan de oplader moet. Je kunt het toestel trouwens opladen via een USB kabel en je computer.
Hoe werkt het: de Reader mee op reis

Boeken op je Reader zetten is simpel. USB kabel naar de computer, naar bol.com en kopen maar. Via een itunes-achtig programma kun je digitale boeken binnenhalen (niet heel veel goedkoper dan de ‘analoge’ boeken overigens). Er is ook een boekenhoek op de site met gratis boeken, maar dat zijn bijna allemaal antiquarische titels.
Wij plaatsten snel enkele titels op de Reader, pakten onze tas en gingen op pad.

Conclusie 1: iedereen vindt het een interessant apparaat. Zowel in trein als vliegtuig moesten we meer tijd besteden aan de nieuwsgierige passagiers om ons heen dan aan het lezen zelf. Heb je dus behoeft aan een gesprek onderweg: de Reader breekt het ijs, zonder problemen.

Conclusie 2: het leest inderdaad heel aangenaam. Weinig spiegeling in het beeldscherm en de bladspiegel is bijna hetzelfde als in een ‘echt’ boek. Je kunt zelfs de tekstgrootte aanpassen en dan zorgt de Reader weer voor een nieuwe bladspiegel. De Reader is bovendien licht (286 gram), daardoor kun je langer in een zelfde positie blijven lezen.

Conclusie 3: het grootste voordeel (wat ons betreft) van de Reader is dat je niet tientallen boeken in je tas hoeft te stapelen. Je bewaart het toestel in je binnenzak en kunt moeiteloos een Trans-Atlantische vlucht + vertraging of vier weken vakantie lezend doorkomen. Bovendien kun je met de Reader Touch ook nog aantekeningen maken, dus je kunt er ook nog op ‘werken’.

Conclusie 4: het wachten is nog op de eerste reisgidsen, kaarten en reistijdschriften. Als die ook te koop zijn, dan is de Reader ideaal als reisvoorbereiding of tijdens je citytrip. Voorwaarde is wel dat je dan ook in kleur teksten en foto’s kunt zien. Dat is met deze Readers nog niet het geval.

Blogarchief