zaterdag 31 juli 2010

Computergebruik en prestaties

Op Facebook? Lagere cijfers
Door onze redacteur
BART FUNNEKOTTER
Rotterdam, 30 juli.
Even een studiepauze inlassen om op Facebook te kijken wat je vrienden aan het doen zijn. Voor veel studenten is dat de gewoonste zaak van de wereld, maar de kans is groot dat hun studie eronder lijdt: waar Facebook-gebruikers gemiddeld een 7 halen, halen niet-gebruikers een ruime 8.

Ook besteden Facebook-gebruikers minder tijd aan hun studie en hebben ze minder vaak betaald werk dan studenten die niet actief zijn op de sociale-netwerksite.

Dit blijkt uit Nederlands-Amerikaans onderzoek dat volgende maand wordt gepubliceerd. Voor het onderzoek werd een groep studenten van een Amerikaanse universiteit gevraagd naar hun computergebruik, academische prestaties en sociale leven.

Opvallend was dat alle studenten gemiddeld evenveel tijd op internet doorbrengen, één tot twee uur per dag. Het veelvuldig bezig zijn met het lezen van berichten of bekijken van foto’s op Facebook leidt dus niet tot meer internetgebruik.

Het merendeel van de actieve Facebook-gebruikers denkt dat het in de gaten houden van de site geen negatieve gevolgen heeft voor hun academische prestaties. Een minderheid meende dat Facebook hun uitstelgedrag verergerde, omdat het bekijken van de site hun de kans gaf studiewerk op de lange baan te schuiven terwijl ze toch het gevoel hadden dat ze iets nuttigs deden.

De onderzoekers willen in een volgend experiment achterhalen of Facebook aantrekkelijk is voor mensen die van nature niet geneigd zijn de prioriteit te leggen bij hun opleiding en werk, of dat het gebruik van de site medeverantwoordelijk is voor de relatief lage cijfers die ze halen.

Blogarchief