zondag 1 augustus 2010

Op bezoek bij dochter in Den Haag. Dan loop je tegen al dit moois aan.




Ook Nederlandse bibliotheken nemen diensten af van OCLC

Door Marie-José Klaver

Antimededingingszaak tegen OCLC gestart
Het Amerikaanse bedrijf SkyRiver Technology Solutions is een proces begonnen tegen OCLC (Online Computer Library Center) wegens overtreding van de antimededingingswet. Skyriver beschuldigt OCLC, waarbij wereldwijd 72.000 bibliotheken zijn aangesloten, van een monopolie op catalogusdiensten, interbibliothecair lenen en bibliografische gegevens. Daarnaast zou OCLC zich schuldig maken aan anticompetitief gedrag en uitsluiting. Volgens het bedrijf, dat zelf ook bibliotheeksoftware maakt, straft OCLC bibliotheken die andere programma's, zoals die van Skyriver, willen kopen.

In de processtukken staat dat organisaties zoals de universiteiten van Michigan en California die de software van Skyriver wilden kopen plotseling te maken kregen met aanzienlijk hogere prijzen van OCLC. Volgens Skyriver ging het om een prijsstijging van 1.100 procent voor het uploaden van gegevens naar de databank van WorldCat.

Op het biblioblog Coyle's Information valt te lezen dat OCLC Michigan State University 54.000 dollar in rekening heeft gebracht voor het uploaden van gegevens gedurende vijf maanden nadat de universiteit had besloten om over te stappen op de catalogussoftware van Skyriver. Omgerekend zou dat neerkomen op 2,85 dollar per record, terwijl het gebruikelijke tarief 0,23 dollar per record is.

Leslie Straus, directeur van Skyriver, zegt in een persbericht dat OCLC concurrentie op de markt voor bibliotheeksoftware onmogelijk maakt. OCLC wil op dit moment niet reageren op de rechtszaak.

(Afbeelding: logo van de University Library van de California State University in Long Beach, een van de bibliotheken die te maken kreeg met prijsverhogingen van

Blogarchief