zondag 10 oktober 2010

Madrid in "vogelvlucht"(even dubbelklikken, dan wordt alles groter)

 
Posted by Picasa

Filmpje via bibliotheek 2.0: kunnen de bibliotheken hierop inspelen?

Vierdaags bezoek aan Madrid

Wat een stijlvolle, levendige stad met veel majestueuze gebouwen (waaronder de Bibliotheca Nacional).Overal en altijd gezellige drukte. Veel verkeerslawaai, getoeter, sirenes in de brede straten, maar ook rustige slenterstraatjes.
De mooie blauwe lucht en prettige oktobertemperatuur waren ook een genot: in je T-shirtje overdag ronddolen en 's avonds nog op een terrasje eten.
De stad hebben we met in de hand een (bibliotheek)reisgids via een aantal wandelingen verkend. Je komt dan door prachtige parken, wijken en via allerlei tips aanschouw je al dat extra's.
En dan ook nog al die musea van wereldklasse waarvan we er drie bezocht hebben: Het Prado, Museo Thijssen Bornemisza en het Centro de Arte Reina Sofia. Dit laatste met veel moderne kunst vanaf begin 20e eeuw tot nu mochten we foto's maken. Uiteraard kwamen we ook voor Picasso's Guernica.
Kortom: Madrid bezit veel aan schoonheid die niet onderdoet voor andere hoofdsteden. Zeker nog de moeite waard om een keer terug te keren.
Een puntje min: zoals in veel grote steden zijn hier ook zakkenrollers actief. Hoewel we erop voorbereid waren is toch op miraculeuze wijze het paspoort, bankpas en geld gestolen van één van ons op de laatste verblijfsdag. Toch nog een bijkomend voordeel: als Europees staatsburger kun je zonder paspoort vrij reizen binnen Europa. Als de vliegtuigmaatschappij tenminste soepel is. Ryanair was dit dus. We kwamen er echter pas achter toen we ons nerveus meldden op het vliegveld om 5.30u 's de volgende ochtend. Gelukkig mocht het "slachtoffer" mee. De vorige avond hebben we nog aangifte gedaan bij de politie, proberen de ambassade en Ryanair te bellen, op het internet te zoeken: geen contact mogelijk of informatie te vinden om te achterhalen of een nooddocument nodig was. Dus voor wie dit binnen Europa overkomt: een soepele vliegtuigmaatschappij laat je soms toch meegaan als je paspoort gestolen of verloren is en dat mede dankzij het Verdrag van Schengen.

Blogarchief