zaterdag 15 augustus 2009

Niet meedoen? Door Astrid Scribbles Zie ook de link hiernaast

Weet Chantal veel...

Thema's: gameshow, opmerkelijk, weten zij veel |
Deze week verscheen een merkwaardige oproep op de nieuwspagina van onze Vereniging. Ik heb er één twitter over voorbij zien komen. Vonden we het het vermelden niet waard? Is dat typerend voor het voorzichtige en 'volgzame' karakter van de bibliothecaris? Ik heb het drie keer overgelezen en toen wist ik het zeker: Dit Is Slecht.

Het zit zo. De AVRO start in oktober met de nieuwe gameshow Weten zij veel, gepresenteerd door de lieftallige Chantal Janzen. Hierin neemt een kandidaat het op tegen zes groepen, die echt heel duidelijk als groep herkenbaar zijn. Denk aan krakers, hockeymeisjes, slagers, kapsters, surfers, gothics én bibliothecaressen. Elke groep roept bij de kijker en de kandidaat een uitgesproken mening op. Als het je lukt om die mening te ontkrachten, ga je met een leuk geldbedrag naar huis. Bingo! Maar het mooiste komt nog.De omroep is op zoek naar vrouwen (liefst 35+) die het leuk vinden om de bibliothecaressengroep te vertegenwoordigen in de show. Op 15 en 16 augustus zijn er castingdagen in Amsterdam. Mocht u zichzelf of anderen herkennen in het profiel, en heeft u interesse, stuur dan uw naam, telefoonnummer en voorkeur voor castingdag op per e-mail.

Ik snap het wel. De fun van deze show is juist dat je stereotypen in het zonnetje zet. Ik zal dus niet roepen dat we geen knotjes, strakke pakje en strenge brilletjes meer dragen. Of sweaters, 'practische' schoenen en stoffen tasjes. En dat we ook niet verstoord opkijken als er iemand een beetje lawaai maakt. Maar ik zou het wel prettig vinden als ze de juiste termen gebruiken. Zoals in het ziekenhuis alle zusters nu verpleegkundigen zijn, zo werken er in bibliotheken bibliothecárissen. Die leeftijd is het probleem niet, daarmee heb je ongeveer 95% van ons personeel te pakken, maar waarom mogen alleen vrouwen zich melden? Er zijn ook best wel wat leuke bibliomannen. Zal wel niet stereotype genoeg zijn.

Het is dat ik dus juist vanwege dit soort Brood & Spelen geen tv heb, laat staan dat ik er aan mee zou werken, maar anders... Ik heb alleen al binnen mijn kleinschalige netwerk in no time zes bibliothecarissen bij elkaar die Kijker & Kandidaat nog flink zullen verrassen en die gegarandeerd met die leuke hoofdprijs naar huis gaan. Gezien de oproep ben ik alleen bang dat mijn topteam niet door de casting komt. Ze zoeken tenslotte 'bibliothecaressen'.

Wat de AVRO nog niet weet, is dat ze juist vanwége hun briljante gameformule dat team wel kan vergeten. Wij hebben namelijk 'als groep' nog een paar duidelijke kenmerken: afwachtend, bescheiden, bedachtzaam, niet in de spotlight hoeven staan... Binnen 4 dagen melden voor de casting voor een tv-gameshow? Ik kan me vergissen hoor, dus ik ga straks natuurlijk wel even kijken. Ben benieuwd hoe die ingehuurde acteurs hun bibliotheekrol spelen.
Bron:http://astridsscribbles.blogspot.com/

Blogarchief