dinsdag 23 november 2010

Tablet met video gaat de kranten redden. Nu nog 'n bibliotheek app op de iPad

Uitgevers gaan kranten maken speciaal voor iPad; mediatycoon Murdoch komt met The Daily


NRC 23 november:

Kranten en tijdschriften lezen via de Ipad. Als het aan Rupert Murdoch en Nederlandse uitgevers ligt wordt dat de toekomst. Autoweek is er al opde Ipad, Viva volgt in december.

Door onze redacteur
JAN BENJAMIN
Rotterdam, 23 nov.
Gaat de iPad uitgevers van kranten en tijdschriften redden? De Amerikaans-Australische mediatycoon Rupert Murdoch denkt van wel.

De topman van mediaconcern News Corp kondigde gisteren een dagelijkse krant aan speciaal voor de iPad. Zijn „meest opwindende project” van dit moment, aldus Murdoch. In een interview op zijn eigen nieuwszender Fox Business maakte hij de naam van de ‘krant’ wereldkundig: The Daily. Honderd redacteuren werken op het hoofdkantoor van News Corp in New York op dit moment aan een multimediale ‘Harry Potter-krant’ – waarin op de plek van statische foto’s bewegend beeld staat – voor de tablet-pc. Vanaf begin volgend jaar moet The Daily het nieuws op een 21ste-eeuwse manier gaan brengen.

Murdoch is niet de enige uitgever die zijn kaarten heeft gezet op de iPad. Ook veel Nederlandse uitgevers hopen geld te verdienen met een uitgave op het apparaat van Apple. Volgens onderzoek van Het Oplage-Instituut (HOI), dat de oplagen van Nederlandse papieren media telt, ziet 60 procent van de uitgevers van dagbladen en publieks- en vaktijdschriften in Nederland grote commerciële kansen op de iPad. Van de kranten ziet zelfs 90 procent daar kansen.

Waarom zijn zij zo enthousiast? Met name voor Amerikaanse kranten zou de iPad twee problemen kunnen oplossen. Een conjunctureel probleem en een structureel probleem.

Ten eerste kunnen de iPad en andere zogenoemde tablet-pc’s zorgen voor een nieuwe stroom betalende lezers, abonnees of kopers van losse nummers via Apple’s iTunes Store. Betalen voor informatie op de mobiele telefoon zijn zij immers gewend. Dit in tegenstelling tot betalen voor nieuws op websites. Die lezersinkomsten zouden de gestaag dalende advertentie-inkomsten, waarop met name de dagbladen in de Verenigde Staten teren, kunnen compenseren.

Daarnaast speelt de iPad in op het veranderende leesgedrag van veel mensen. Die willen hun nieuws en achtergronden liever elektronisch consumeren dan van papier. Dat Murdochs uitgave The Daily gaat heten en daarmee suggereert dat de uitgave slechts één keer per dag wordt geactualiseerd, leverde in dat opzicht enige hoon op onder bloggers en mediadeskundigen.

News Corp benadrukt dat The Daily weliswaar kopij gaat gebruiken van andere publicaties van het concern, zoals tv-beelden van Fox Sports, maar dat vooral ‘unieke content’ zal worden geproduceerd. Dat is belangrijk, blijkt uit recent onderzoek van adviesbureau Deloitte. „Een tablet is geen stuk papier”, schrijven de onderzoekers van Deloitte in een studie over de iPad. „Om volledig gebruik te kunnen maken van de mogelijkheden van het apparaat en tegemoet te komen aan de wensen van gebruikers zullen uitgevers moeten investeren in content, bijvoorbeeld video, en moeten zij het gebruiksgemak centraal stellen.”

Sanoma, de grootste uitgever van publiekstijdschriften in Nederland, lijkt dat te begrijpen. Sanoma’s uitgave Autoweek biedt zijn artikelen aan op de iPad, nog voordat hetzelfde onderwerp in de papieren Autoweek aan bod komt. „Elk nummer weer verrassen we de iPad-lezers met content die ze nog niet hebben gezien”, aldus hoofdredacteur Tonie Broekhuijsen. De eerste uitgave van Autoweek op de iPad werd in de eerste vier dagen na lancering al drieduizend keer gedownload. De tweede editie bevat meer video’s en interactief beeld. Sanoma lanceert begin december ook een applicatie voor Viva. Dat wordt het eerste vrouwenblad op de iPad.

Een apparaat als de iPad lijkt zeer geschikt om foto’s en video te integreren met tekst. Zijn tv-bedrijven daarom in het voordeel ten opzichte van meer op tekst georiënteerde media als dagbladen? Harm Taselaar, hoofdredacteur van RTL Nieuws, denkt van niet. „Dat hangt vooral af van de doelgroep. Jongeren bereik je vooral met beeld, maar het apparaat is ook zeer geschikt voor krantenlezers die graag willen overstappen naar de iPad.” RTL Nieuws lanceerde enkele weken geleden een betaalde nieuwsapplicatie (0,79 euro) voor de iPad.

Die app van RTL Nieuws is inmiddels 13.000 keer gedownload. Hoofdredacteur Taselaar is daar tevreden mee. Maar het valt nog te bezien of dat genoeg is om de iPad een lucratief platform voor Nederlandse mediabedrijven te laten zijn, stellen de onderzoekers van Deloitte. Pas in 2013 zullen er meer dan 1 miljoen iPads in omloop zijn. De Nederlandse iPad-gebruiker vormt echter wel een interessante commerciële doelgroep, aldus Deloitte. De early adopters zijn relatief jong, rijk en hoogopgeleid.

Wat Murdochs iPad-krant betreft verwachten sceptici dat The Daily – in ieder geval voorlopig – hetzelfde lot wacht als News Corps andere kranten, zoals The Times en News of The World. Die steunen op inkomsten van elders in het concern.

Blogarchief