Nederland loop wat dit betreft niet achter ook de Koninklijke Bibliotheek heeft al veel kranten en tijdschriften gedigitaliseerd.zie: http://www.kb.nl/hrd/digi/ddd/index.html
En wat te denken van de kranten- en tijdschriftenbank die raadpleegbaar is in alle Nederlandse bibliotheken. Vanaf 1991 zijn artikelen gedigitaliseerd.
zie:
http://zoeken.bibliotheek.nl/?exact=Krantenbank
En de Literom die recensies biedt vanaf 1946
Artikel:
20 mei 2010 door Hans Cottyn
British Library digitaliseert 40 miljoen krantenpagina's
De British Library zal de komende tien jaar 40 miljoen krantenpagina's digitaliseren, zo maakte de instelling bekend. Het gaat om bladzijden uit zo'n 52.000 lokale, nationale en internationale kranten van de afgelopen drie eeuwen. Voor de massale operatie werkt de British Library samen met het internetbedrijf Brightsolid. De artikels zullen tegen betaling online te doorzoeken zijn.
Op dit moment is het merendeel van de 750 miljoen pagina's in de British Library (de grootste verzameling ter wereld) alleen beschikbaar op microfiche of in dikke ingebonden delen. Zo'n 30.000 onderzoekers komen ze jaarlijks raadplegen in een archiefgebouw ten noorden van Londen.
"Kranten worden gemaakt om één keer te worden gelezen en vervolgens te worden weggegooid, dus ze zijn heel kwetsbaar", verklaarde woordvoerder Ben Sanderson. "Dit is de grootste digitaliseringsoperatie van historische kranten die ons land ooit heeft gezien." De British Library zei speciale aandacht te zullen geven aan kranten waarin historische gebeurtenissen uit de negentiende eeuw worden beschreven, zoals de Krimoorlog en de Boerenoorlog.
De kosten van het project zijn nog niet helemaal duidelijk. Jaarlijks moeten 4 miljoen pagina's worden gedigitaliseerd. Volgens Sanderson kost het digitaliseren van een pagina, van het schoonmaken tot het maken van een digitaal bestand, ongeveer één pond. Brightsolid, die de kosten voor eigen rekening zal nemen, hoopt op de grote Britse gemeenschap van stamboomonderzoekers om het project rendabel te maken. (Illustratie: John Everett Millais, Peace Concluded, 1856: een gewonde soldaat leest in The Times over het einde van de Krimoorlog)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten