zondag 25 juli 2010

iPad "geproefd" Zie hem hieronder in familiehanden


Gisteren de iPad in handen gehad. Mijn zwager die er altijd als de kippen bij is als er weer een gadget op de markt komt, heeft in de rij gestaan. Op zaterdag 24 juli stond die er rij er al om 8.00 bij de Mediamarkt. Hij heeft er een bemachtigd en wel de allerduurste met het grootste aantal GB's: € 799. Ik vind het wel erg duur voor dit speeltje. Of is het dit niet?
De eerste ervaring: lijkt een beetje op een spiegel (ik zag mijn gezicht er ook erg duidelijk in weerspiegeld). Dat betekent ook dat hij buiten moeilijk te lezen is. Dus als eBookreader buiten gebruiken is niet prettig. Het aanraakscherm is wel super en erg snel. Sneller dan de eBookreader. En of je hem nu ondersteboven, horizontaal of verticaal houdt, maakt niet uit. Het scherm draait meteen in de juiste stand.

Er zit een wifi functie op maar je moet dan wel een netwerkverbinding in de nabijheid hebben. Verder heeft hij de telefoonfunctie dus je kunt via deze functie internetten. Is wel erg duur.

De batterijduur is minder dan bij een eReader. Ongeveer 10 uur werd me gezegd.

Al met al lijkt hij inderdaad tamelijk veel op een iPhone. Uiteraard is het scherm groter. Dat houdt ook weer in dat hij zwaarder is dan een eReader. Voordeel is wel dat hij eBooks en andere documenten in PDF mooier op het scherm zet. De eReader breekt de woorden "lelijk" af.

Nadeel in vergelijking met de iPhone: de iPad kan geen foto's maken.

Je kunt er net als bij de iPhone allererlei apps opzetten. Dat opent mogelijkheden voor de bibliotheek: bibliotheeklogo, inlichtingenknop, landelijke bibliotheekcatalogus, sociale netwerkfunctie, digitale bestandenlogo (met inlogfunctie) enz. enz.

Ik vermoed dat ook de scholen voor voortgezet onderwijs er op den duur hun voordeel mee kunnen doen. Mijn partner (schoolleider) ziet dat ook helemaal zitten en wil er op den duur wel in investeren: geen dikke boekentassen meer voor de leerlingen en op de iPad alle functies die nodig zijn: eBookreader, internet, officepakket (er is een "inpandig"toetsenbord) enz. Zaak is wel dat de uitgevers van schoolboeken hun materialen als eBook gaan aanbieden. Ik begrijp dat zij enorme kosten maken om deze boeken te kunnen uitgeven omdat de oplages niet erg groot zijn. Daardoor zijn deze uitgevers erg huiverig om hun boeken als eBook aan te bieden zolang de beveiliging niet goed is. Maar de "misbruiker" weet wel hoe deze boeken te scannen en dan komen ze sowieso illegaal op de markt. De uitgevers van schoolboeken reageren dus hetzelfde als de andere uitgevers. Maar voor ze het weten zijn ze te laat.Voorbeeld hiervan is de muziekindustrie.

Conclusie: mooi speeltje. Kan nog verbeterd worden op het gebied van spiegeling, camerafunctie.
Wordt misschien vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief