dinsdag 27 juli 2010

Uitgevertje spelen. Bericht in de krant

NRC Handelsblad 27-07-2010, pagina 8
Boekenwereld woedend wegens e-books Amazon
Door onze kunstredactie
ROTTERDAM, 27 JULI.
Nu wordt het pas echt menens. In de oplopende strijd over de rechten op e-books staat literair agent Andrew Wylie nu tegenover bijna de hele boekenwereld. Gisteren waarschuwde de Amerikaanse Author’s Guild, de belangenbehartiger van fictie- en nonfictieschrijvers, voor een gevaarlijke monopolie bij de distributie van elektronische boeken.

Wylie, de vertegenwoordiger van onder meer Philip Roth, Martin Amis, John Updike, Salman Rushdie, V.S. Naipaul en Orhan Pamuk, sloot vorige week een exclusieve overeenkomst met onlineboekhandel Amazon. Hij richtte daartoe samen met Amazon een speciaal fonds op, Odyssey Editions, dat klassiekers als Portnoy’s Complaint en Midnight’s Children als e-book gaat verkopen.

Wylie is een van de belangrijkste literaire agenten ter wereld. In de overeenkomst die hij met Amazon sloot, staat dat alleen Amazon deze titels de komende twee jaar mag verspreiden. De bestanden kunnen bovendien slechts via Amazons Kindle worden aangeschaft, en niet via andere e-readers zoals de iPad van Apple. Juist dat kwam Wylie op woedende reacties te staan.

Niet alleen van de concurrerende e-bookuitgevers trouwens, of van de Author’s Guild, die ook nog vindt dat een literair agent geen uitgevertje mag spelen. Ook de reguliere uitgeverijen zijn woedend. Vooral Random House, dat een aantal van Wylie’s auteurs onder contract heeft, maakt bezwaar. Volgens de uitgever vallen de rechten op e-books onder de standaard contracten.

Wylie ontkent dit in The New York Times: „Het is nu eenmaal zo dat de digitale rechten op de backlist niet zijn vastgelegd bij uitgevers. Dus dat biedt mogelijkheden om er iets mee te doen.” Hij is net als veel auteurs van mening dat de klassieke uitgeverijen hun auteurs te lage tarieven bieden voor hun e-bookrechten. Schrijvers krijgen bij Wylie ongeveer 60 procent van de verkoopprijs; bij hun uitgeverij 15 procent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief