dinsdag 3 augustus 2010

iPad nieuws van Esserr. Steeds meer positieve ervaringen

De iPad, een dure laptop zonder toetsenbord...
Ik heb sinds kort een iPad en demonstreer deze dus aan iedereen die er interesse voor heeft. De eerste vraag die ik dan te horen krijg is meestal: "wat kan je nu allemaal doen met zo'n iPad?". Gezien ik lui ben en niet steeds hetzelfde verhaal wil herhalen, kan je alles hieronder uitgebreid lezen.


De klassiekers
Natuurlijk kan je zoals op elke ander draadloos apparaat je mail lezen, surfen op het internet, YouTube filmpjes bekijken, je agenda en contacten opzoeken, notities maken of snel eens een spelletje spelen. Eerste grote verschil met de klassieke computers, notebooks of e-pc's is wel dat alles verloopt via het touchscreen... en als je ooit al ergens eens een ander touchscreen gebruikt hebt, dan zul je merken dat deze van de iPad perfect doet wat je vraagt. Kortom, voor veel mensen zijn deze functies al meer dan genoeg... voor iets professionelere gebruikers is dit een minimale basis.

De must haves
Het zou maar saai zijn moest je niet meer kunnen dan surfen en wat mails beantwoorden. Daarom heeft Apple ook een paar unieke applicaties standaard op hun iPad geïnstalleerd, die het zowel voor de sporadische of professionele gebruiker interessant maken. Eén van die applicatie is die om foto's te bekijken. Na het syncronizeren van je iPad met je PC/Mac kan je effectief gaan bladeren door de foto's die je maakte op je reis of je laatste familiefeestje. Erg handig, want zo kan je jouw album makkelijk meenemen naar het volgende familiebezoekje en gewoon je iPad doorgeven aan je moeder, neefje en zelf je grootvader. Meer dan effe glijden met je vinger over het touchscreen is niet nodig om de volgende foto te bekijken. Even eenvoudig is de iPod applicatie, waar je je eigen muziekcollectie kan beluisteren en de video applicatie die te gebruiken valt om snel even een filmpje mee te pikken. Geen gesleur meer dus met een (zware) laptop en voldoende batterijcapaciteit om 10 uur aan een stuk te genieten van je iPad. Wil je nog een ultieme reden om je partner te overtuigen van het nut van een iPad... de iBookStore... duizenden titels staan ter beschikking, lectuur voor jong en oud, die te bekijken vallen met een interface die het klassieke boek probeert te evenaren. Dus ook al vind de vrouw des huizes de iPad maar één van de vele hebbedingetjes van haar man, dan zal ze misschien wel vallen voor het laatste boek of magazine dat ze hiermee kan lezen.

De meerwaarde
Maar er is natuurlijk nog veel meer... op dit moment zijn er al honderden applicaties speciaal voor de iPad uitgebracht, en één marktsegment die hierop volop van gebruikt maakt is de kranten en magazinemarkt. Uitgevers hebben gemerkt dat ze via de iPad hun kranten of magazines kunnen verdelen naar een publiek dat ze anders niet kunnen bereiken. Niet iedereen heeft immers de tijd om langs de krantenshop te gaan om de laatste 'Flair' te kopen, of anderen vinden het zinloos om een jaarabonnement te nemen op een magazine waar ze misschien maar éénmaal een artikel van nodig hebben. Nu kunnen ze gewoon on-demand deze media aankopen, waar ze zich ook bevinden, wat het natuurlijk handig maakt om de Belgische krant te lezen op je vakantiebestemming (of om dat boek te lezen dat je thuis vergeten bent als je jouw valies openmaakt aan de cote d'azur). En ben je de 'saaie' lectuur wat beu, dan kan je altijd wel een tof interactief spel kopen, waar de kids (en de papa) ook wel uurtjes plezier kunnen aan beleven.


De (nabije) toekomst
Is de iPad een hype? Volgens mij niet echt... ik zie het eerder als een evolutie, eentje die nieuwe markten kan bespelen en sommige bedrijven een nieuwe impuls kan geven om met deze hardware nieuwe inkomsten te genereren. Neem nu de auto-industrie: zou het niet mooi zijn om je iPad te gebruiken om de kinderen op de heenreis naar je vakantiebestemming te entertainen? Eigenlijk is het al mogelijk, want er zijn nu al beugels te koop in de handel om je iPad in je auto te monteren.

Of wat dacht je van een service op het vliegtuig, waarbij je geen klassiek papieren magazine meer krijgt, maar een elektronische versie op je iPad. Of een keuze uit honderden films die je kan bekijken tijdens je vlucht naar NY... En waarom geen applicatie waarmee je een game kan spelen tegen de medereizigers in je eigen vliegtuig...

Maar ook serieuzere toepassingen zijn mogelijk! Wat dacht je van een electronisch patiëntendossier in het ziekenhuis. De oplossing voor het onleesbaar gekrabbel van de dokters?

Een denkbeeldigere oplossing lijkt me dat Telenet of Belgacom een iPad versie van hun digitale televisie uitbrengen. Laat bestaande klanten films/previews/trailers/iWatch/... aankopen én bekijken op hun iPad. Dit zou het mogelijk maken dat ze niet enkel thuis op de klassieke beeldbuis gebruik kunnen maken van deze reeds bestaande mogelijkheden, maar deze ook gaan gebruiken als ze op reis zijn, op hotel verblijven of ergens onderweg zijn waar ze niet naar hun favoriete thuis/familie episode kunnen kijken.Mogelijkheden genoeg. Benieuwd wat de toekomst ons nog zal brengen. Maar nu al is bewezen dat dit niet zomaar een dure laptop is zonder toetsenbord.

2010 Esserr

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Blogarchief